Следвайте Гласове в ТелеграмМеждународният съд в Хага нареди на Израел незабавно

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМеждународният съд в Хага нареди на Израел незабавно
Коментари Харесай

Международният съд в Хага нареди на Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Международният съд в Хага подреди на Израел неотложно да спре военната интервенция в Рафах в южната част на Ивицата Газа, да отвори границата за проверяващи екипи и филантропична помощ и да рапортува след месец по какъв начин е изпълнено това. Мерките, които съдът подреди през март, не са повлияли задоволително на обстановката, тя е " пагубна ".

Израел упорства, че работи в самозащита след нападението на " Хамас " от 7 октомври. Днес представител на държавното управление съобщи преди решението на съда на Организация на обединените нации, че " няма мощ на Земята, която да спре Израел да отбрани жителите си ".

Решенията на съда са дефинитивни и не се апелират, само че той няма средства да ги наложи и те нееднократно са подценявани.

Четейки заповедта на съда в петък, ръководителят на Международния съд Науаф Салам съобщи, че неговите съдии „ не са уверени, че напъните за евакуация и обвързваните с тях ограничения, които Израел удостоверява, че е подхванал “, са задоволителни, с цел да „ облекчат големия риск “ за цивилните в Рафа.

„ Израел би трябвало неотложно да спре военната си атака и всевъзможни други дейности в провинция Рафах “, съобщи съдията и предизвести, че в случай че не го направи, това може да докара до цялостно заличаване на живота в града.

Разположен в южната част на Газа покрай границата с Египет, Рафах е дом на към 1,4 милиона палестински бежанци, разселени от други региони на анклава до по-рано този месец, когато Израел подреди към половината от този брой да изтегля града, защото изпрати танкове и войски в източните  квартали.

Министерски съвет към този момент подреди на Израел „ да направи всичко допустимо “, с цел да предотврати геноцида в Газа и да предприеме дейности за възстановяване на изискванията за два милиона палестинци в Ивицата. Салам обаче съобщи, че филантропичната обстановка се е „ влошила в допълнение “ след последната заповед на съда през март и в този момент е класифицирана като „ пагубна “.

Южна Африка, която сезира Министерски съвет през декември с обвинявания против Израел, изиска този месец интернационалните съдии да разпоредят преустановяване на интервенцията в Рафах. „ Тези, които са оживели до момента, са изправени пред неизбежна гибел в този момент и е нужна заповед от съда, с цел да се подсигурява оцеляването им “, съгласно правосъдните документи, изпратени до съда от Претория.

Въпреки че решенията на Министерски съвет са правно обвързващи, в него липсват каквито и да било средства за тяхното осъществяване. Малко евентуално е Израел да извърши заповедта от петък, като представител на държавното управление съобщи пред кореспонденти в четвъртък, че „ никоя мощ на земята няма да спре Израел да пази своите жители и да преследва Хамас в Газа “.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху твърди, че е нужна инвазия в Рафах, с цел да се изкоренят останалите батальони на Хамас и да се реализира „ цялостна победа “ над бойците.

Доклад на Организация на обединените нации предизвести през март, че повече от 70% от популацията на Газа е изправено пред пагубен апетит, до момента в който Световната продоволствена стратегия съобщи предходната седмица, че в северната част на анклава е настъпил „ цялостен апетит “. Над 34 000 са убитите палестинци за шест месеца бомбардировки на Израел, половината от които – деца.
 

Източници: Обективно, dnevnik.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР